Обичам те, без подарък!

Отпразнувахме Деня на влюбените Свeти Валентин. Подарихме си цветя, бонбони, сърчица и, разбира се, дигитални поздравителни картички по интернет. Не вярвам някой да е изпратил хартиена картичка в плик. Но това е друга тема.
За разлика от по-младите, властта отсвири Свети Валентин. Казаха, че си имаме Трифон Зарезан. Премиерът Борисов си призна, че не чества Свети Валентин, но неговият човек в Кърджали Илия Илиев купи голям букет за Деня на влюбените.
Докато в България Свети Валентин се чества от едни, а от други – не, католическият празникът е бил забраняван досега в различни страни от християнския и мюсюлманския свят. През 2002 г. в Судитска арабия картичките за деня на влюбените бяха забранени, но пък черната борса процъфтяваше. В Иран миналата година със заповед на дружеството на печатарите строго се забраняваше печатането на картички.
Но да не си мислите, че забрани имаше само в мюсюлманския свят. През 1969 г. Папа Йоан-Павел Шести, под предлог, че не е в унисон с християнските канони, забрани честването на Деня на влюбените. А във Франция, Германия, Италия, Австрия и в Унгария още през 1776 г. подаръците за този ден са били забранени пак поради религиозни причини. След няколко години пък англичаните отправиха съмнения към американците, че превръщат този ден в празник на алъш-вериша. Май бяха прави, защото точно в Америка, през втората половина на 20-ти век, практиката на размяна на картички се разширява и раздаването на подаръци се разширява.
Няма спор, в Деня на влюбените има бизнес. Влюбените от Адам и Ева до сега изразяват любовта си дигитално или на хартия. С подарък или без.

15 ФЕВРУАРИ, 2012