Нищо лично,братко, просто бизнес!

Знаете ли къде е Катар. Предполагам, че повечето читатели не знаят. Емирство в Близкия Изток е! Малък полуостров, граничещ със Саудитска Арабия на изток. От другите страни границите й са очертани от Персийския залив.

Но къде се намира, в случая не е толкова важно, важното е, че има един от най-високите доходи на глава от населението в света. Работата за всички катарци е гарантирана, а образованието в колеж – безплатно. Няма данък върху доходите. Обществените услуги също са безплатни. Здравната осигуровка за всеки жител на емирството се плаща от правителството.

Обаче нито един катарски бизнесмен не се е появил на бизнесфорума в столицата Доха, организиран по повод посещението на българска делегация.

Представители на сто наши фирми, водени лично от премиера Борисов, чакаха някой катарския бизнесмен да дойде на форума, но такъв не се появи.

Премиерът Борисов подари на катарския емир шейх Хамад Бин Халифа Ал-Тани златен пистолет. Добър ход, защото на Изток обичат подаръците, особено скъпите оръжия.

Но това няма как да промени представата за България в съзнанието на бизнесмените от Катар.

Катарските бизнесмени предприемачи игнорираха нашите бизнесмени по причини, които изложих в началото. Както ние не знаем къде е Катар, така и те не знаят къде сме ние. Но със сигурност знаят, че сме най-бедните в Европейския съюз. Още знаят, че санкции срещу корупцията на високо ниво няма, но има измами с еврофондове и борбата с организираната престъпност куца, а оценките за реформата в съдебната система е негативна

От една страна е Катар, в който има един от най-високите доходи на глава от населението в света, а от друга България, с най-бедните граждани на Европа.

Все пак попитах бившия шеф на катарската телевизия „Ал Джазира” Вадах Кханфар, защо се получи така?

Отговорът беше: – Нищо лично, братко Нахит, просто бизнес!

15 МАРТ, 2012