Не око за око, а истинска справедливост!

Световните информационни агенции предадоха конфликта в Катуница под надслов „Етнически сблъсък в България”. Погледнато от страни може да изглежда така, но не е.
Няма спор, че ромите ги слагаме в най-ниското всоциалната стълбичка заради нашите предразсъдъци и негативизъм.
Приемаме това като част от всекидневието. В Катуница сблъсъкът и палежите не са нищо друго, а избиване на социалното напрежение, трупано капка по капка.
След 90 та година и у нас се появиха олигарсите. С малък, среден и едър калибър! Цар Киро е олигарх, но ромски!. Има български, турски и от всички етноси. Също като в Русия!
И тук те парадират с богатството, демонстративно ни показват близост с властта и недосегаемост. Обикновеният човек у нас вижда, че държавата е безпомощна пред тях. И тук не става въпрос за завист на бедни към богати, а за сблъсък между търсещите справедливост и бандюгите. Гневът срещу беззаконието – това създава социалното напрежение у хората – И този гняв експлоадира при първа възможност.
Така стана в Катуница. Щом държавата не може да решава кой крив и кой прав, ще се намери някой друг да го направи. Може да е и по най-страшния начин!
Катуница не е първа, няма да е последна, ако държавата ни не стане държава!.
А дотогава! Под страх ли ще живеем? За страха си отговорете сами: завчера протестиращи срещу ромите рокери нападнаха с камъни пловдивската джамия, без да знаят, че Цар Киро е християнин. Утре други разбрали не разбрали могат да решат „справедливо” да отговорят.
Страшно е и по-страшно ще става, ако държавата не е на мястото си!

27 СЕПТЕМВРИ, 2011