Не радикализъм, а разбиване на битовизма!

Според последното изследване на наши институции, което е първото за 25 години насам, сред мюсюлманите в България няма радикален ислям, а съществува противоречие в практиката на обучение на самата религия. Както е известно, преди 1990 г. в България се проповядваше битов ислям от ходжи на определена възраст и с религизно образование, получено също от ходжи, практикуващи този битов ислям. Но в този си вид проповядваният ислям не беше строго по Корана.

След падането на комунизма мюсюлманите в България започнаха да получават религиозно образование в рамките на доктриналния ислям, спазвайки всички канони на религията. Точно това пренасочване на обучение и практика на исляма от битов към кораничен характер разтревожи мнозина в страната. Практиката и разбирането ходжите да са на определена възраст, на джамия да ходят пак старци, млади да не постят и да не ходят на молитви и т.н. с появяването на каноничното обучение се промени. Тази промяна беше криворазбрана част от българското общество, а и от службите, които нямаха необходимите специалисти по материята.

Преди няколко години точно тази част от обществото, което все още не може да свикне и приеме обучаващи се двайсетгодишни младежи на доктринален ислям, а не на битов, царувал и с натиск по време на комунизма, разтръби, че в България има гнезда на радикален ислям.

Резултатът от това са акциите на ДАНС срещу „радикалния” ислям в някои населени места в страната, при които бяха изнесени религиозни книги от домове и офиси с чували. Сега специалистите предупреждават, че подобни акции само капсулират мюсюлманите. А капсулирането е в полза на тези, които роптаят истинският радикализъм да хване корени в България.

12 ДЕКЕМВРИ, 2011