Само моят аршин е, други да няма!

Миналата седмица наш читател дойде в редакцията с подписка от 38 мюсюлмани и се оплака, че в двора на джамията строят ресторант и че никой не им дава информация какво всъщност правят там. Разбира се, веднага потърсихме мнението и на районния мюфтия Бейхан Мехмед. „Нов живот” публикува двете мнения – на недоволните хора и на религиозната институция. В казаното ние журналистите не определяме кой е прав и кой крив. Просто даваме трибуна на различните мнения. Всеки има право свободно да се изкаже. И точно това често не се харесва на различни властимащи и нямащи. Защото всеки гледа от своя си прозорец и за себе си е прав. Няма лошо, но често настояванията са да не се дава гласност на други мнения. Това вече е лошото!
След публикацията районният мюфтия благодари на „Нов живот”, че сме ги потърсили за становище.
А налагащата се практика е друга – често ни търсят, за да изразят недоволство, че сме публикували и мнението на другата страна в даден спор. Районният мюфтия Мехмед направи точно обратното, вместо недоволство от публикуваното мнение срещу институцията, той ни благодари, че сме дали възможност всеки да си каже своето.
Длъжни сме да отразяваме всички позиции, като даваме на читателите възможност сами да преценят правилното становище. Не можем да представим само едната гледна точка и да кажем, че този аршин е по-точен от другия.
29 ФЕВРУАРИ, 2012