Oсвободете трилъчката!

Знаете ли защо български инженери събират ягоди в Англия, наши учители се занимават с мръсни чаршафи в германски хотели или лекари сервират чорба в испански закусвални?

Заради трилъчката е! Центърът на тази трилъчка е точката, където границите между България, Гърция и Турция се пресичат – някъде до Свиленград е.

Тази трилъчка не е свободна. Там все още по границите бодливата тел си седи, макар да е ръждясала. Хората от най-близкото до турската граница гръцко село, не могат да си продадат яйцата в Одрин и на връщане да си купят евтина прахосмукачка.

Безработен лекар от Харманли не може да работи в одринска болница, макар да има покана за това. Бизнесмен от Къркларели не може да купи домати наедро от Свиленград.

Търговците, които се опитват да правят бизнес на тази територия, имат усещането, че минават през минно поле докато стигнат до съседа от другата страна на границата.

Освободете тази територия от видимите и скрити граници и хартиени бариери. Нека комшиите да си стиснат ръцете за общото им благоденствие.

Яйцата в Багдат или Брюксел сигурно са вкусни, но са далече. Никой няма да направи живота на Иван, Мехмед и Арис по-лек, ако те не си го направят.

27 МАРТ, 2012