Системата или ризата на Калвин?

Турският президент Абдуллах Гюл е на посещение в България. Крайни десни формации реват, че икономически ставаме все по-зависими от Турция. Други ги безпокои въпросът дали гостът ще се срещне с Доган или Дал.
Трети нищят т. нар. “мюсюлмански калвинизъм”, олицетворяван от Гюл. Определението е на неправителствена организация от Брюксел. В понятието се крие симбиоза на религиозен консерватизъм и предприемачески дух.
Оплетените в паяжината на предразсъдъците веднага ще заподозрат тук радикален ислямизъм. Но забравят, че преди няколко века капитализмът на Стария континент е роден пак с религиозна отдаденост.
Икономическият възход на днешна Турция се крие именно в това определeние. Терминът “мюсюлманският калвинизъм” се е появил от град Кайсери, където е роден Гюл. Хората в този край на Турция споделят трудолюбието, скромността и грижата за семейството като основни ценности. Религиозни са и водят живот без излишества, а в същото време са много добре бизнес ориентирани. Днес имаме нужда именно от тези ценности, без значение как ще ги наречем – мюсюлмански или християнски калвинизъм. Не е важна богословската система.
Калвинизмът на Жан Калвин няма да ви интересува толкова, ако можете да си купите риза с марка “Калвин Клайн” (Calvin Klein) с парите от тютюна.
Но внимавайте да не я изцапате с боза!

12.07.2011