Моето глобално село в черната хроника




Нищо не е само хубаво
Нахит ДОГУ
Тази седмица пак станахме част от световните новини. Това не се случва често. Агенциите разпространиха новината, че в автобус, пътуващ за Кърджали, е открит хероин. Светът отново чу името на Кърджали. В бъдеще това ще се случва по-често, защото и ние вече сме част от глобалното село.
Светът се глобализира, но и престъпленията се глобализираха. Организираната престъпност вече не признава граници, защото просто ги няма. Не съм за границите, но не искам името на моето глобално село да се шири по света чрез черни информационни бюлетини.
Пътят до моята нива ще се превърне в международно трасе. Оттам ще минават щастливи семейства на почивка, нетърпеливи за среща влюбени, предвестници на всяка промяна за добро или зло бизнесмени и бързащи за конференции учени. Но също така оттам ще минават едри и дребни наркопласьори, проститутки и сутеньори. Хероин от Афганистан или Пакистан ще пътува в кутии за кетчуп през Кърджали за Западна Европа.
Всички чакаме пътя за Гърция през прохода Маказа да се отвори. Лично аз съм нетърпелив да пътувам до Комотини, слушaйки гръцкия виртуоз на
ню-ейджа
Янни, но знам, че кърджалийските и комотинските проститутки ще ми махат някъде по пътя или ще ме посрещнат с усмивка в някой бар. Спорове за невидими територии между невидими групи на престъпния свят ще се разразят около и близо до нас. Пътят ще сближи хората от бялата страна на живота, но също така и от черната. Моето село се глобализира, радвам се! Кърджалийските и комотински проститутки ще се опознаят. Не ви харесва ли? Никой няма да ви пита. Това е натуралното течение на живота. Нищо на този свят не е само хубаво.
26082009, в. "Нов живот"