“Mind control” при самоубийството на Ахмед Емин?

Нахит ДОГУ

На 17 октомври 2009г. началникът на кабинета на Ахмед Доган - Ахмед Емин, се „самоуби”. Оттогава се търси отговор на въпроса: Самоубийство ли е или не?

В публичното пространство се изсипаха редица предположения и догадки. Последно премиерът Бойко Борисов каза, че МВР и прокуратурата са допуснали тежки процесуални грешки при разследването.

Едва ли истината някога ще излезе наяве. Специалисти по темата са на мнение, че в случая не става въпрос за класическо убийство с огнестрелно оръжие, а за „психологическо оръжие”, познато като “промиване на мозъка” (mind control).
Преди повече от 50 години това свръхсекретно оръжие беше в експериментален период и се пазеше като правителствен секретен експеримент в САЩ и Съветския съюз. Днес вече десетки разузнавателни служби в различни страни го ползват за целите си. Различни религиозни култове също разработват и използват техники за контрол на съзнанието.
Състоянието психиатрите характеризират с това, че се появяват две или повече различни личности, присъствие на поне две идентични персонални състояния, взимащи контрол върху човешкото поведение и др.

Отговор на въпроса дали Ахмед Емин е подложен на „mind control” и ако е така, от кого, няма да има. Както няма да стане ясно никога дали е искал да се самоубие или да убие Доган. Традиционната криминалистика е безсилна пред случващото се в мозъчните гънки на човека, но достъпните данни по казуса „Емин” сочат, че има почва за “промиване на мозъка”.

в-к "Нов живот"
02.03.2010