Вярвайте в това, което ви харесва

Нахит ДОГУ

От вчера Мехмет Али Агджа е на свобода. Светът чу името му през 1981 г., когато се опита да убие папа Йоан Павел Втори. По онова време светът се разделяше на два полюса – комунистически и капиталистически. Между тях съществуваше война на „тихите фронтове”. Държавите действаха заедно с терористите и обратното - продажба на оръжия, отвличания, убийства, трафик на наркотици. Накратко използваха се взаимно. Целта беше една и съща. Всеки искаше да докаже, че неговата система е най-висша във всяко отношение и в същото време да злепостави противниковата позиция. И в търсене на несъществуващи доказателства разузнавателни централи, терористични групировки и стотици обикновени хора бяха заплетени в неразгадаем възел.
Агджа е частица от този възел, който никога няма да се развърже, защото самият възел остана в историята.
От затворническата килия беше обявил, че е вечният Христос и ще напише "перфектната Библия". Миналата седмица пък каза, че ще напише книга за „Ватиканския таен код”.
На свобода Агджа отново ще се развихри с изказвания от този род. В същото време ние ще се питаме дали е луд, убиец или изкусен манипулатор.
Отговорът ще е един – този, който си харесаме.

19.01.2010
в-к "Нов живот"