Емоционалната връзка на Хасан ага


Словото на Ахмед Доган на седмата национална конференция на ДПС съдържало 8145 думи, изброи национален всекидневник. За разлика от други политици Доган говори оскъдно, но броят на думите едва ли е толкова важен в сравнение с това какво се казва с тези думи.
Няма спор в това, че каквото и да казва, то е насочено към елита, а не и към бай Хасан от централната улица на Кърджали.
Философските послания на лидера остават неразгадани за електората на партията.
Хасан ага е убеден, че Доган говори умни неща, но не разбира какво точно казва. Връзката между него и лидера му се крепи на здрава емоционална нишка, началото на която започва още от 1989 г. И никой досега не успя да изтрие тази връзка от подсъзнанието на Хасан ага и няма да може освен самия Доган.
Когато лидерът се „раздели с рожбата”, си никой друг няма да може да изгради подобна психологична нишка, здраво крепяща основите на връзката. Просто няма да има подходящи условия, опиращи се на вътрешно и външнополитически аспекти, които да създадат една такава привързаност между общност и водач.
Доган все някога ще трябва да се раздели с „проекта на живота си”- ДПС. Да се говори за лидерска битка, ще е преувеличено, защото такава почти няма да има. Доган ще посочи кой да седне на неговия стол. Долу някъде в недрата на партията привържениците на статуквото и на промяната ще се критикуват далеч от хорските очи и толкова.
Но едно е сигурно – Хасан ага предварително няма да е убеден, че наследникът на Доган говори умни неща. Ще си запази правото да запита как, къде и защо го казва.
След Доган връзката на бай Хасан с новия лидер няма да е същaта.
Нахит ДОГУ
 в. "Нов живот"
17.12.2009