Фанатизмът черпи сили от недоимъка

Нахит Догу
Според председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Цветлин Йовчев в България има фактори, които в бъдеще биха могли да породят екстремизъм, придружен с терористични заплахи. Но главният източник, откъдето те черпят енергия, е недоимъкът. Това посочва и шефът на ДАНС -институцията, която е длъжна да събира и анализира информацията, свързана с темата. Разбира се, Йовчев в прав текст не посочва, че уязвимите групи са религиозни и етнически, а ги определя като фактори с нисък социален статус, ниска адаптивност към другата част от общество и ценностна система, която е различна от цивилизованите особености в страната ни. Шефът на ДАНС посочва и начинът, чрез който ще се анулира потенциалът на заплахата. Трябва да се подобри благосъстоянието и да се премахне социалната диференциация в обособените общности, т.е. в религиозните и етническите групи. Инфраструктурата, където живеят тези групи, трябва да се развие. Преките инвестиции в тези райони на страната не трябва да останат само на хартия.
Най-уязвимата рискова група са бедните, без значение от коя етническа група са те. Плюс това бедността, придружена с всякакъв вид фанатизъм, е опасна. Недоимъкът много лесно може да поведе наши граждани, индивидуално или групово към зависимост от външни влияния, които искат да използват тази зависимост за реализиране на целите си.
Да ви дам ли пример?
В неделни дни една религиозна група организира събрания в Кърджали. Съседът ми турчин участва в тях само защото му дават по 100 евро на месец. Безработен съм, трябва да храня децата си, е отговорът му.

в. "Нов живот"