Лов на ислямисти или игра за трибуните

Операцията на ДАНС в гоцеделчевското село Лъжница бе насочена към ограничаване изповядването и популяризирането на радикален ислям, се казва в официалната хроника. Но нещата не са чак толкова прости, както изглеждат от новинарските депеши. Това е поредната акция, която търси радикални ислямисти. Но радикалите все не излизат на яве. Поне досега не видяхме някой изправен пред съда. Така беше и в предишните операции против радикалния ислям, така е и сега.
Една разузнавателна служба прави акция и събира чували с книги, в случая в село Лъжница, без да знае какво е съдържанието на книгите. Една разузнавателна служба казва, че „обектът й следен”в продължение на 2 години, но след разпит този „същият обект” е освободен.
Никоя институция в света, чиято цел е да събира и анализира информация, няма да спечели престиж след подобни действия. Няма разузнавателна служба в света, която да събира книги с чували от домовете на граждани и да не знае какво пише в тях.
Една разузнавателна служба действа тихо, проверява добре и разчита на информацията си. Когато се появят доказателства, съдът си казва своята дума. Всичко останало настройва хората и създава страх, който не е полезен за страната ни.
Социологически проучвания, направени от международни организации показват, че зараждането на радикални ислямистки организации, е най-малко възможно в страните от Югоизточна Европа. Според тези проучвания в България, Македония, Албания и Косово подобна тенденция е малко възможна.

Не се казва, че е възможна, а малко възможна. И точно тази малка възможност трябва да се следи и да се знае предварително от разузнавателните ни служби. В случая това едва ли ще стане със събиране на книги в чували, ако целта е постигане на резултат. Ако пък играта е за трибуните, ефектът ще е непременно временен.


в."Нов живот"
12.10.2010