Бъдещето на Балканите е обнадеждаващо

+ Носителят на наградата „Сахаров” за 1992 година Адем Демачи
+ България ще стане още по-спокойна и предпочитана за живеене


Интервюто взе
Нахит ДОГУ


73-годишният Адем Демачи, носител на наградата „Сахаров” за 1992 г., е бил 28 години в затвора заради борбата за правата на албанското малцинство в комунистическа Югославия. След освобождаването си той продължава да се бори за своите идеали като помага за помирението на етническите групи в Косово и завръщането на бежанците.
В Одрин той беше отличен с наградата „За мир на Балканите” за 2009 г. от Дружеството на журналистите от Югоизточна Европа.


-Г-н Демачи, в тесните килии на затвора вярвахте ли, че един ден ще бъдете свободен и Косово ще е това, което е днес?


-Винаги съм вярвал, че ще дойде денят, в който ще сме свободни. Успях да съхраня оптимизма и вярата си, живеейки между криминални престъпници, бях настанен нарочно между тях. 14 години бях в една килия без тоалетна. Събирахме тръстика за направа на въжета. Това беше в затвора в Стара градишка, до границата между Хърватска и Босна.


-Кажете ни след 20 години каква ще е картината на Балканите?


-Убеден съм, че след 20 години Балканите ще се променят до неузнаваемост в положителна насока. Тогава, като погледнете назад в историята, ще видите, че конфликтите са били безсмислени и много хора са страдали напразно. И вашата страна България, като част от Балканите, ще стане още по-спокойна и предпочитана за живеене.


-Косово вече е свободна и независима държава. Ще бъде ли тя членка на Европейския съюз?


-Няма друга алтернатива засега. Бъдещето ни е в общия европейски дом. В момента Европа и без друго е в Косово. Ние съществуваме благодарение на мироопазващите сили. Имаме честта да бъдем подкрепяни от европейските държави. Получаваме финансова помощ от ЕС.
Нашите висши учебни заведения вече работят по стандартите на Европейския съюз, както и законодателната ни система.
Всичко това е предпоставка и подготовка за присъединяването на Косово към ЕС. Разбира се, този процес не се харесва на всички. 5-6 от старите страни-членки се обявяват против интеграцията ни. Но тяхната негативност в близкото бъдеще ще се разтопи и Косово ще заеме мястото си в ЕС.


-Разчитате ли на България, на подкрепата й за присъединяването ви в ЕС?


-Разбира се, че да! Между нашите страни не съществуват проблеми. Естествено е да се разчита на съседа до теб.

-Казахте, че Турция ще се присъедини към ЕС. Други не мислят така?


-Противниците като Франция и др. няма да могат да издържат и ще се уморят да спъват Анкара. Европейският съюз не е религиозна общност, а се крепи на икономическа основа. Позицията на противниците се оформя, погледнато от религиозната гледна точка, но и да искат, и да не искат ще трябва да приемат Турция в ЕС.
06.10.2009
в. "Нов живот"