Немотията като смърт!

“ Туристически кораб, на борда на който са пътували български туристи, е потънал в Охридското езеро, съобщи БНР. Спасителните екипи работят по изваждането на телата на жертвите от водата и засега съобщават, че са извадени телата на 17 загинали… 05.09.2009 “

Нахит ДОГУ
Немотията продължава да ни убива. Последните й жертви намериха смъртта си в Охридското езеро. Пловдивският митрополит Николай отсече, че Бог ни е наказал заради концерта на разкрепостената Мадона.
Не! Не Бог ни наказва, а немотията!
Немотията показа черното си лице в Македония на палубата на 85-годишния катер в 40-годишните вагони във влака София-Кардам, в 40-годишния стар “Чавдар”, чиито спирачки не работеха..
Пестейки от пенсиите си, възрастните мъже и жени тръгнаха на евтина екскурзия. Организаторите изчислиха стотинките и се отказаха от застраховки, от присъствие на медицинско лице с групата и т.н.
Македонският собственик на потъналия кораб-ковчег “Илинден” не може да си купи нова гемия и товари повече отколкото трябва. Иска да припечели повече от вехторията. Бедността поражда смърт.
Не съм съгласен с митрополит Николай, че случилото се е божие наказание. Не искам да повярвам, че Бог наказва наши сънародници, тръгнали да се поклонят в манастир.
Трагедии има навсякъде по света, но когато смъртта идва, стъпвайки върху бедността, оправданието с Бог е излишно.

в. “Нов живот”, 08.09.2009