Арестуваме муджахидин, получаваме заплахи

Преди дни свързаната с "Ал Кайда" салафитска джихадистка организация “Усбат ал ансар” отправи заплахи, че България е законна цел на “Ал Кайда” и муджахидините, защото имаме войници в подкрепа на окупаторите в Ирак и Афганистан. Защо точно сега “Усбат ал ансар” обяви България за законна цел? Специалистите са на мнение, че отправянето на заплахи към малките членки на НАТО са свързани винаги с конкретни събития.
Заплахата идва веднага след последните акции на ДАНС в Западните Родопи, но едва ли радикалите в Близкия изток са разгневени чак толкова на ДАНС, за да ни обявят за законна цел. Плюс това, за разлика от няколко западни информационни агенции, новината не беше широко разпространена в арабските медии.
Акцията на ДАНС може и да не е разгневила “Усбат ал ансар”, но задържането на ливански екстремисти у нас може да го направи.
Ливанският разследващ журналист Хасан Алик публикува във вестник “Ал ахбар”, че издирвани в Ливан ислямисти, напуснали бежанските лагери там с фалшиви паспорти, влезли в България и Гърция.
Ливанският колега цитира Султан Абу Айнен, член на Централния комитет на палестинското движение “Фатах”. Абу Айнен твърди, че лица, търсени от ливанското правосъдие, активно напускат бежанските лагери и пристигат в Европа. По-точно в Гърция и България. Част от тези лица бяха арестувани в двете държави, но след това бяха освободени, казва той.
Ако в България са арестувани муджахидини, които е възможно да са взимали участие в битки срещу ливанската армия от преди две години, защо заплахите на “Усбат ал ансар” срещу страната ни идват точно сега са обясними.


Нахит ДОГУ, 04112010, "Нов живот"