Амбициите на Фидан

Нахит ДОГУ
Президентът на Турция Абдуллах Гюл подписа назначението на Хакан Фидан за шеф на Националната разузнавателна служба (МИТ). В представената от него платформа акцентът е поставен върху преструктурирането на службата. Анализатори са на мнение, че MИT смята да работи много по-синхронизирано със службите за вътрешна сигурност с оглед на по-доброто обезпечаване на външната политика на страната.
Според западни източници Фидан ще използва работните модели на американските разузнавателни служби, при които приоритетите са свързани с наблюдението и контрола върху изпълнението на международните договори, изработването на отбранителната концепция на държавата, активизирането на „икономическото разузнаване”, защитата на турските обекти и интереси зад граница и подкрепа на правителството в „информационната война”.
Когато работеше в Министерския съвет, Фидан реализира множество неофициални задгранични мисии, придружавайки съветника по международните въпроси, сегашния външен министър Ахмед Давутоглу. Фидан е един от тримата високопоставени официални лица, които играят решаваща роля за организирането и провеждането на непреките мирни преговори между Израел и Сирия. Беше и сред делегацията на Турция на международната среща за ядрена сигурност във Вашингтон.
Според западните анализатори откакто външно министерство на Турция е под ръководството на Ахмед Давутоглу страната се е насочила към неоосманизма. Разбира се, съвсем логично е и разузнавателната стратегия на страната да се преориентира в тази посока. Още повече, че новият шеф на МИТ и Давутоглу са работили в екип по много критични за Турция и региона теми.

28.04.2010
в."Нов живот"